Gamle danske æblesorter: Bogudgivelse samler og formidler ny viden om æblesorternes historie


Danske æblesorter er kendte og elskede for deres mangfoldighed i smag, størrelse, farver og former – og ikke mindst for deres helt særlige tilpasning til det danske klima. Gamle æblesorter er ofte forbundet med barndomsminder, – og deres fortælling fletter sig ind i vores kulturhistorie som kan aflæses direkte i deres navne, Degneæble, Pæregaards æble og Mormors æble.

En ny bog vil samle resultaterne af otte års forskningsarbejde, der har omfattet DNA-analyser af 1.000 danske æbletræer. Dette har for første gang nogensinde muliggjort at genskabe omfattende stamtræer for danske æblesorter og skabe et helt nyt indblik i sorteres oprindelse og historie. Resultaterne af DNA-undersøgelserne aldrig blevet udgivet på dansk, ligesom resultaterne aldrig er blevet sat ind i en historisk kontekst hvorved mange spændende historier om de enkelte sorter vil blive fortalt.

Pometet er national genbank for gamle frugtsorter og det genetiske arbejde har bl.a. fundet sted ved at udnytte DNA-prøver fra alle Pometets sorter. Arbejdet med at sammenholde de genetiske resultater med de historiske kilder vil desuden bidrage med værdifuld viden om Pometets genbanksmateriale og gavne fremtidigt bevaringsarbejde.